BİTÜMLÜ PROOF MEMBRANLAR İLE VİYADÜK MEMBRANLARINI NASIL AYIRT EDEBİLİRİZ?


    .ÜST YÜZEYİ KUMLU OLAN VE/ VEYA ÜZERİNDE PROOF YAZAN HER MEMBRAN PROOF MEMBRAN DEĞİLDİR

    BİTÜMLÜ PROOF MEMBRANLAR VE VİYADÜK MEMBRANLARI ARASINDAKİ FARKLAR

    Piyasada ticari adı PROOF olarak adlandırılan çift yüzü polietilen kaplı membranlar binalarda toprak altında temel su yalıtımı amacı ile kullanılmaktadır. Karayolları inşaatlarında, viyadüklerde yalıtım amacı ile kullanılan ve bir yüzü kumlu diğer yüzü polietilen film kaplı viyadük membranları (EN 14695) ise yol inşaatlarında kullanılmak üzere üretilir.

    Maalesef bu iki ayrı amaç için üretilmiş membranlar zaman zaman karıştırılmakta ve Viyadük membranları proof membran amacı ile temellerde kullanılmaktadır.

    Bu farklılıkları aşağıdaki maddelerle açıklayabiliriz:

    1. Geleneksel membranların proof membran olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir ve yüzeylerindeki film katmanı nedeniyle, beton ile membran arasında yapışma sağlanamaz. Viyadük membranları her iki yüzeyi polietilen film kaplı olarak kullanılabilmesine rağmen, ülkemizde üst yüzeyi kumlu olan tipi tercih edilmektedir. Görüntü olarak proof membranın ve viyadük membranının üst yüzeyinin kumlu olması yanıltıcı olmakta ve bu membranları birbirinden ayırmayı zorlaştırmaktadır.
    1. Proof membran ve viyadük membranı arasındaki en bariz fark, proof membranın SBS’li viyadük membranının APP’li olmasıdır.
    1. Piyasada proof membranların üst yüzeyinde bulunan kumun yapışmayı sağladığı gibi yanlış bir algı Oysaki proof membranların taze betona yapışmasını sağlayan kum değil, kendinden yapışkanlı modifiye bitümdür. Laboratuvar test sonuçlarına göre proof membranın üst yüzeyindeki kum, modifiye bitümün yapışma performansını sadece %10 oranında arttırmaktadır.

    4-Proof membran ve viyadük membranı arasındaki diğer önemli fark ağırlıktır. Viyadük membranlarının kalsit oranları Proof membranlara göre oldukça yüksek olup kendinden yapışma özellikleri yoktur. Proof membranlar ise, karışımlarına katılan özel termoplastiklerle kendinden yapışkanlıkları arttırılmış özel bir formülasyona sahip olup kalsit oranları oldukça düşüktür. 4mm kalınlıkta viyadük tipi membran birim ağırlığı 5,4 kg/m2 gelirken, aynı kalınlıkta proof tipi bir membranın ağırlığı 4,2kg m2 gelmektedir. Bu da 8 m uzunluğundaki bir membran rulosunda yaklaşık olarak 10 kg’lık bir fark oluşturmaktadır. Viyadük membranlarının soğukta bükülme derecesi -10°C, proof membranların soğukta bükülme derecesi -20°C’dir.

    5-Mekanik özellikleri viyadük membranlarına göre çok daha yüksek olan proof membranlar, noktasal delinmelerde kendi kendini tamir etme özelliğine sahiptir.Proof membranlar temel altında pozitif yönden yalıtım yapılmasını sağlar.